- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
ABBA
Cine? Cinema!
Vineri, 25 septembrie 2015, în direct la Radio Clasic
www.clasicradio.ro
Grupul muzical suedez, de muzica pop ABBA, s-a reunite la Stockholm, in noiembrie 1970. A fost la inceput compus din Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, cunoscuta sub numele de “Frida”, Benny Andersson si Björn Ulvaeus. Cei patru formau in viata reala 2 cupluri, iar activitatea lor muzicala si componistica inregistrase deja cateva succese. Initialele celor patru au format la inceput acronimul si palindromul ABBA, dar, in 1976, utilizarea unuia din B, inversat, ca logo-ul grupului, va da si mai multa culoare si savoare aparitiilor lor. Grupul si-a inceput cariera modest, cu piese ca People Need Lov, Ring Ring, Hasta Mañana, I Do, I Do, I Do si SOS. Invingatori ai concursului Eurovision, in 1974, cu melodia Waterloo, cei patru au vandut, pana in 2010, peste 375 de milioane de discuri si desi grupul s-a separate in 1982, albumele lor continua sa se vanda si azi, in jur de 3 milioane pe an.
Cei din grupul ABBA se pot considera deschizatori de drum in practica realizarii de videoclipuri, desi imaginea lor, in costume excentrice, amintind de rodeo-urile americane, a fost adesea asociata unei imagini kitsch, desi era pe gustul publicului. Tot ceea ce reprezenta show-ul grupului era realizat de cei patru, de la textele scrise de Björn la compozitiile muzicale ale lui Benny, pana la tehnicile vocale, speciale, de o rara acuratete, folosite de Anni-Frid si Agnetha. Aranjamentele muzicale, mixajul, marketingul si toate deciziile importante, de la cele de ordin muzical, pana la cele legate de afaceri, erau luate de membri grupului. Manager-ul lor, Stig Anderson, considerat adesea al cincilea membru al grupului, e si el coautor al textelor melodiilor din primele albume. Cu ajutorul coregrafului Graham Tainton si al creatorului de costume Owe Sandström grupul creste in popularitate. In 1976, imaginea si muzica ABBA (cu melodii atractive si aranjamente muzicale ingrijite) sunt deja foarte cunoscute. Astfel, melodii ca Mamma Mia si Fernando ocupa primele locuri in palmaresul mondial.
Grupul e invitat sa cante la Opera Regala de la Stockholm, cu ocazia celebrarii casatoriei regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei cu Silvia Sommerlath. Melodia intrepretata cu aceasta ocazie Dancing Queen in costume si peruci baroce, impresioneaza spectatorii. Ea va fi inclusa ulterior in albumul Arrival, care se va vinde in mai mult de 10 milioane de exemplare. Melodia cunoaste un succes mondial fara egal si este asociat genului disco, celebru in epoca. Datorita ei, ABBA-mania devine un fenomen mondial! Costumele lor devin la fel de celebre ca si grupul ABBA, tinerii imitandu-le vestimentatia! Doar America de Nord este mai reticenta fenomenului, restul lumii e subjugat! Urmeaza succese ca Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You ; The Name of the Game; Take a Chance on Me, Eagle si Summer Night City. Castigul, pentru a evita impozitele, si-l reinvestesc, ABBA devenind o mare societate economica de productie! Astfel Polar Music AB devine Polar Music International AB, in care include un studiou de inregistrari, o uzina de asamblari, o retea de restaurante, sali de cinema, o galerie de arta, o companie de petrol…
Majoritatea videoclipurilor lor au fost realizate de regizorul suedez Lasse Hallstrom, care va realize mai tarziu la Hollywood o cariera semnficativa, de numele lui fiind legate titlurile unor filme multipremiate ca “Hatchi”, “Le Chocolat”, “Cider House Rules”. Lasse Hallstrom realizeaza si doua filme documentare despre grupul ABBA. Primul, din 1977, intitulat “ABBA – The Movie”, consitituie un amestec de realitate si fictiune si urmareste turneul de success al grupului ABBA in Australia. Este de neratat, pentru fanii grupului, pentru ca documentarul e presarat cu melodiile de success ale acestuia, ca de exemplu: Dancing Queen, Tiger, Name Of The Game si Ring Ring, Eagle, Mamma Mia, dar si Money, Money, Money sau I’m a Marionette, cantate in timpul concertelor de la Sydney, Melbourne, Perth si Adelaide. Cel de-al doilea documentar, semnat de Lasse Hallstrom – ABBA: The Definitive Collection, din 2002 reuneste toate clipurile oficiale ale celui mai cunoscut grup suedez. Fanii pot astfel revedea cu placere clipuri ca cele realizate pentru melodii ca Gimme ! Gimme ! Gimme, Thank you for the Music, The Winner takes it all, When I kissed the Teacher sau Chiquitita (ultimul filmat in fata unui enorm om de zapada, cu Anni-Frid), care demonstreaza ca in anii `70 muzica era la inaltimi, pe care putini cantareti si compozitori de muzica pop le mai pot atinge azi!